HomeNieuws meldenAdverterenOver onsPartnersRSS?
Aanmelden

Primeur in Nederland! One Stop: centrum voor eendagsdiagnostiek

Harry Wilms • Monday 22 August 2011, 21:18 • Stuur dit bericht naar een vriend • 1 Reactie • 6252 keer gelezen
Rubriek: Huisartsenpraktijk • zorgverzekeraars • diagnostiek • 
Primeur in Nederland!  One Stop: centrum voor eendagsdiagnostiek

Primeur in Nederland!

One Stop: centrum voor ééndagsdiagnostiek

Huisartsen in het oosten van het land kunnen vanaf vandaag hun patienten doorsturen voor ééndagsdiagnostiek bij One Stop in Elst. Dit nieuwe centrum biedt breed diagnostisch onderzoek onder één dak. Elke uitslag wordt direct door een specialist beoordeeld zodat eventuele vervolgonderzoeken aansluitend plaats kunnen vinden. Het grote voordeel van One Stop is dat patienten snel terecht kunnen en er binnen een halve dag een betrouwbare diagnose wordt gesteld. Dat levert tijd- en gezondheidswinst op. One Stop is het eerste centrum in Nederland dat deze ‘getrapte’ huisartsendiagnostiek biedt. One Stop werkt nauw samen met specialisten en afdelingen van onder meer het UMC St. Radboud en UMC Utrecht.


Een patient met rugklachten die door zijn huisarts naar One Stop wordt doorverwezen, kan de volgende dag terecht.
Eerst wordt bloed afgenomen, daarna worden rontgenfoto’s gemaakt. Medische specialisten beoordelen - op afstand - onmiddellijk de resultaten en koppelen die terug aan de coordinerend huisarts van One Stop. Samen bepalen ze of vervolgonderzoek - bijvoorbeeld longfunctieonderzoek, MRI of echo - noodzakelijk is om de juiste diagnose te stellen. Zo nodig wordt ook de eigen huisarts geraadpleegd. Het extra onderzoek wordt vervolgens direct uitgevoerd. Een patient is altijd binnen een halve dag klaar. De volgende dag krijgt de eigen huisarts de uitslagen, plus een bijbehorend advies. Hij bespreekt die met de patient en stelt een behandelplan op. Binnen 48 uur kan de juiste behandeling van start gaan.

Diagnostiek
One Stop biedt klinisch-chemisch en microbiologisch laboratoriumonderzoek, ECG en longfunctieonderzoek en beeldvormend onderzoek via MRI, rontgen en echografie.
Voorlopig zijn elf programma’s ontwikkeld voor getrapte diagnostiek bij veel voorkomende klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, rugklachten en benauwdheid. De programma’s zijn gebaseerd op de landelijke door huisartsen ontwikkelde NHG-standaarden. Samenwerkingspartners - UMC St. Radboud, UMC Utrecht, Siemens en Teleconsult Europe - staan mede borg voor de hoge kwaliteit van de dienstverlening.

Efficient voor patient en huisarts
One Stop is opgezet voor huisartsen en ondersteunt hen in hun rol als regisseur van de zorg. De service is een aanvulling op de al beschikbare diagnostiek, specifiek bedoeld voor patienten bij wie getrapte onderzoeken nodig zijn. Het grote voordeel van One Stop voor patienten is tijdwinst: minder reistijd, minder wachttijd en een snelle uitslag die soms ook de prognose kan verbeteren. Arts en patient weten snel waar ze aan toe zijn. Huisartsen zijn bij uitstek in staat de onderzoeksresultaten te vertalen naar de specifieke situatie van de patient, inclusief zijn medische voorgeschiedenis. Deze combinatie leidt tot een gefundeerde keuze: zelf behandelen als het kan, doorverwijzen naar het juiste specialisme als het moet.

VWS, NZa en zorgverzekeraars hebben positief gereageerd op het initiatief van One Stop, zij zien in deze manier van werken een mogelijkheid om zorgkosten te besparen.
De nieuwe werkwijze van One Stop wordt op efficiency onderzocht door het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Contactinformatie
One Stop - Bemmelseweg 55 - 6663 PC Elst (GLD) 0481- 35 36 99 – info@os-chd.nl - www.os-chd.nl
Contactpersoon Harrie Wilms, initiator en directeur - 06-46774592 - hwilms@os-chd.nl
Nota bene Op 12 september organiseert One Stop in samenwerking met PAO Heyendael het introductiesymposium: Nieuwe ontwikkelingen in de huisartsdiagnostiek.
Zie: www.paogheyendael.nl, cursussen en congressen nummer 042148. U bent van harte uitgenodigd.


Koen Overdijk  • Tuesday 23 August 2011, 21:16 
Voor wat betreft rugklachten: Dit dient de huisarts in te zetten indien hij de patiënt verdenkt op specifieke rugklachten als hij in de anamnese (vraaggesprek) hiervoor aanleiding ziet. Zo kan met het genoemde bloedonderzoek ontstekingen en met de het bloedonderzoek in combinatie met de röntgen tumoren worden vastgesteld. Dit gaat nu ook al snel als het moet. Een röntgenfoto is natuurlijk ook van belang bij een trauma om een fractuur uit te sluiten. Allemaal gelukkig zeldzame oorzaken voor de verder veel te veel voorkomende lage rugklachten. De richtlijn voor de gewone aspecifieke lage rugklachten blijft in principe ongewijzigd: een afwachtend beleid tot er sprake is van een afwijkend beloop: geen of te weinigverbetering of zelfs verslechtering na een week of 6 en de patiënt dreigt chronisch te worden. Of de patiënt dit accepteert of de arts onder druk zet en toch eerder onderzoek gaat doen is vers 2.

De verder genoemde en veel te veel geroemde MRI die ze daar er dan dezelfde dag nog achteraan kunnen doen, levert overigens ook vaak weinig op. De uitslag met de op volwassen leeftijd altijd aanwezige afwijkingen of tekenen van veroudering (discusdegeneratie/artrose/spondylose) zegt niets of dit ook de pijn veroorzaakt, niets over de mate van pijn die de patiënt ervaart, nog over de te kiezen therapie, maar deprimeren de patiënt alleen maar. In de meeste gevallen dus zonde van het geld. Dit geld zou beter besteedt kunnen worden aan goede systematische fysiotherapeutische begeleiding. Ikzelf ben al jaren fan van de MDT/ McKenzie methode, omdat hiermee binnen enkele zittingen kan worden vastgesteld of en welke conservatieve therapie succes zal hebben. ( helaas is slechts goed 1% van de Nederlandse fysiotherapeuten voldoende in deze methode geschoold.) Ik ben voorstander om deze methode al direct na 1 week rugpijn in te zetten. Het is zeer goedkoop en er kan in de meeste gevallen worden voorkomen dat de patiënt chronisch wordt, een milde hernia ernstig wordt en vooral kan de patiënt leren, hoe hij recidieven in de toekomst voorkomt. Vaak zijn bij acute en subacute patiënten 4 tot hooguit 6 zittingen voldoende.

Pas als dit niet werkt en het beloop en prognose slecht blijven, kan men aan invasievere therapie zoals injectie- of andere locale pijntherapie denken. Om gerichter te werken en een overzicht te verschaffen kan men dan voordien een MRI maken. Soms werkt McKenzie na pijntherapie ook goed waar het voordien niet lukte.

Pas als dit ook niet lukt, dient kan men aan een operatie gaan denken en pas als de patiënt dit ook serieus overweegt wordt een MRI echt noodzakelijk. Men wil natuurlijk zo veel mogelijk de operatie plannen, de snede zo klein mogelijk houden en een vooraf beeld vormen van wat men tijdens de operatie kan verwachten tegen te komen.

Patiënten met alle klinische tekenen van een ernstige hernia met verlammingsverschijnselen en mogelijk incontinentie zijn specifieke rugklachten en gaan natuurlijk Linéa recta naar de laatste groep. Maar ook dit is slechts een minderheid.

Meer en snellere diagnostiek lijkt goed voor de patiënt, deze zal niet weigeren en voelt zich serieus genomen. Hij krijgt het gevoel dat snel wat wordt gedaan, maar diagnostiek is nog geen therapie. De vraag is of dit zorgt voor een verdere stijging van zorgkosten (nog meer MRI's) en ook daadwerkelijk tot betere uitkomsten leidt.

De gestegen kosten van de diagnostiek leidt dan evt. weer tot nieuwe besparingen op bijvoorbeeld ....de relatief goedkope fysiotherapie.


Reageer op dit bericht

Naam: E-mail: Website:
 
Reactie:
* Zorg dat je een geldig en werkend e-mailadres opgeeft.
Bij de eerste keer reageren wordt er een bevestigingsmail naar je gestuurd voordat jouw reactie geplaatst wordt.
Onthoud mijn gegevens    Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.
 
Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.