HomeNieuws meldenAdverterenOver onsPartnersRSS?
Aanmelden

Zorgverzekeraars schrappen groot aantal formulieren voor geneesmiddelen

Sacha Goossens • Tuesday 20 February 2018, 11:41 • Stuur dit bericht naar een vriend • 429 keer gelezen
Rubriek: medicijnen • 
Zorgverzekeraars schrappen groot aantal formulieren voor geneesmiddelen
Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 maart aanstaande 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen te schrappen. Geneesmiddelen waar de minister vergoedingsvoorwaarden aan stelt, staan op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen de kosten alleen vergoeden wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan. Zij gebruiken hier formulieren voor, die de voorschrijvers moeten invullen en die de apotheek controleert en bewaart wanneer de patiënt het geneesmiddel komt ophalen. Tijdens de eerste ronde schrapsessies van (Ont)regel de zorg in januari werd duidelijk dat apothekers deze formulieren als administratieve last ervaren. Van de huisartsen was dit al langer bekend.
lees verder  Lees verder >

Opheldering over dure medicijnen

Sacha Goossens • Wednesday 01 August 2012, 16:23 • Stuur dit bericht naar een vriend • 1903 keer gelezen
Rubriek: Medicijnonderzoek • medicijnen • Weesgeneesmiddelen • farmaceutische industrie • 

De Oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering over de hoge kosten van bepaalde medicijnen. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) pleit volgens de NOS in een conceptadvies voor het stoppen van de vergoeding van bepaalde medicijnen omdat die erg duur zijn.

PVV, SP en GROENLINKS tegen
De Tweede Kamer is zo ver nog niet. PVV, SP en GroenLinks zijn ertegen. 'zieke mensen hebben recht op medicijnen, ook als die duur zijn! Pak de bureaucratie in de zorg maar aan!', twitterde PVV-leider Geert Wilders. hij uit ook harde kritiek op het CVZ, dat hij onethisch gedrag verwijt.

Ziekte van POMPE en FABRY
De medicijnen die CVZ niet langer zou willen vergoeden, zijn bedoeld ter behandeling van de ziekte van Pompe of de ziekte van Fabry. Op jaarbasis kost de behandeling voro een patient met Pome tussende 400.000 en 700.000 euro. Die voor iemand met Fabry kost zo'n 200.000 euro.

SP: prijs medicijn irrelevant
De SP vindt dat de prijs van het medicijn er niet toe doet. 'mensen met een zeldzame ziekte en dure geneesmiddelen moeten een beroep kunnen doen op de solidariteit in de basisverzekering. Je kiest niet voor een zeldzame ziekte', zei SP- kamerlid Renske Leijten tegen BNR Nieuwsradio.

PVDA: waarom zijn medicijnen zo duur?
Eeke van der Veen (PVDA) vindt het 'niet zo gek'dat het CVZ heeft gekeken naar de verhouding tussen de kosten van een medicijn en de werking. Hij stelt dat sommige medicijnen de kans vergroten om 2 jaar langer te leven, maar dan omgerekend wel 15 miljoen euro per jaar kosten. Van der Veen wil weten waarom sommige medicijnen zo 'belachelijk duur' zijn. 'de farmaceutische industrie kan niet zomaar z'n gang gaan.'

'Snijden in vergoedingen specialisten
Ook Leijten weet wel waar ze wil beginnen. 'Het geld klotst in de sector over de randen, alleen de verkeerde kanten op'. Wat haar betreft moet er gesneden worden in bureaucratie en vergoedingen aan specialisten. 'het geld wordt niet verspild bij de patient'.

Enige Medicijn
'De hamvraag is waarom een medicijn 7 ton per jaar per persoon moet kosten', stelt GroenLinks. 'Dat komt deels door onderzoekskosten, maar ook omdat het tot nu toe het enige medicijn is en er geen goedkopere alternatieven zijn. Een farmaceutisch bedrijf kan daardoor elke prijs vragen'. ANP

Bron: Vara, Kassa 30 juli 2012
Via BPRA